AIA North Carolina Eastern Section

2009 Eastern Section Design Awards

Award Winner  Merit Award 1  Merit Award 2  Merit Award 3


Award Winner

Partin-Hobbs & Associates, PA

Project Name: Carolina Nephrology

Completion Date: 2004
Location of Project: Goldsboro, North Carolina

Short Description of Project:

This medical office project consists of ten exam rooms, four staff offices, a laboratory, and administrative areas for a growing practice that needed room for future expansion. The site is situated on a primary thoroughfare and is highly visible from two primary directions. As a result, the owner requested a contemporary design that would evoke the progressive reputation that the practice had cultivated.

Architect’s Statement Concerning Design Program and Solution:

The design objectives were to create a day lit building that encompasses the spaces noted above within a form that is sleek and modern in appearance. This was achieved through the inclusion of a heavy masonry wall that became the design generator and anchor for the building and site layout. Natural light is brought into the building where the masonry wall opens, providing glazing opportunities and changes in building materials. Furthermore, to accommodate the need for future expansion capabilities, the inclusion of a second level allowed natural light to be brought in from above, filtering down through clerestory spaces. As a result, the interior lights are rarely needed during the daytime to achieve acceptable lighting levels, thus reducing energy costs.

Type of Construction

Type of Construction: Type IIB
Square Footage: +/- 7000 SF
Materials: Brick, concrete block, metal studs, EIFS
Engineering Systems: Steel structural frame, Heat Pump mechanical system

Description of Physical and Environmental Context:

This relatively simple building layout provides numerous spaces with high ceilings that provide a sense of openness and lightness to the design. With high windows that bring abundant natural light into the interior spaces of the building, the interior experience of the building provides a sense of calm and tranquility to both staff and most importantly patients. Furthermore, the primary waiting area was specifically designed for the incorporation of a large salt-water fish tank, a proven calming agent for patients.

Sustainability Features:

Natural lighting for 90% of the spaces – reduced energy costs
Use of natural materials
Use of recycled materials
High efficiency glazing

Budget

Final Budget $ 974,859.00